Pencere camlarının tek cam olarak kullanılması durumunda, kışın bina içinden dışarıya önemli boyutta ısı kaçışı olmaktadır.
Tek camın yalıtım açısından yarattığı olumsuzluğu gidermek amacıyla çift cam geliştirilmiştir. Yalıtım camı alanında çift cam uygulaması ülkemizde Şişecam Düzcam öncülüğünde 1974 yılında başlamış ve “Isıcam” markası ile pazara sunulmuştur.
Isıcam, ısı kayıplarını tek cama göre %50 azaltmaktadır. Ancak bunun da ötesine geçmek, camla daha fazla yalıtım ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Low-E ve Solar Low-E kaplamalı camlar geliştirilmiştir.
Şişecam Düzcam’ın ısı kontrol kaplamalı yalıtım camları Isıcam Sistemleri S Serisi markası ile pazara sunulmaktadır. Isıcam Sistemleri S Serisi, ısı kayıplarını sıradan çift cama göre %50 azaltmaktadır. Böylece ısınmak için harcanan enerji azaltılarak yakıt masraflarından tasarruf sağlanmaktadır.
Dört mevsimi bir arada yaşayan Türkiye’de, kışın soğuktan korunmak kadar, yazın da sıcaktan korunmak önemlidir. Şişecam Düzcam’ın ısı ve güneş kontrol kaplamalı yalıtım camları Isıcam Sistemleri K Serisi markası ile pazara sunulmaktadır. Isıcam Sistemleri K Serisi, sıradan çift cama göre ısı kaybını %50, güneş ısısı girişini %40 azaltarak kışın yakıt, yazın da klima masraflarından tasarruf sağlamaktadır.
Çift camda en iyi ısı yalıtımı;
Cam kalınlığının artmasının ısı yalıtımına katkısı yoktur. Ancak; cam alanı büyüdükçe cam kalınlıklarının artırılması gerekir.
Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında daha iyi bir yalıtım performansı ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği uygulanmaktadır.
Yönetmelik, yapı malzemelerinin yalıtım değerleri ve hesap yöntemleri için TS 825 Isı Yalıtım Kuralları Standardını referans olarak almaktadır.
TS 825 Isı Yalıtım Standardı Kuralları bina camlamalarını 2 ayrı grupta değerlendirmektedir.
Ülkemizde pencere (doğrama+cam) bütünün ısı yalıtım değerinin (U pencere) 4 bölge için 2,4 W/m²K olması önerilmektedir.
Söz konusu yalıtım değerine ulaşılabilmesi için standart bir doğramada kullanılacak olan pencere camının “ısı kontrol kaplamalı (Isıcam S)” veya ısı ve güneş kontrol kaplamalı (Isıcam K) yalıtım camı” olması gerekmektedir.
İlgili ürünler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan İnşaat Birim Analizleri Kitapçığında;
- Isı kontrol kaplamalı yalıtım camı (Isıcam S) poz no: Y.28.645/C21-C30
- Isı ve güneş kontrol kaplamalı yalıtım camı (Isıcam K) poz no: Y.28.645/C41-C52
Bir binanın dış kabuğunun %60 ve/veya üzerinin cephe camı ile kaplı olması durumunda; ilgili standart, cephe camlama sisteminin ısı yalıtım değerinin 2,1 W/m2K’den daha yüksek olmaması gereğini işaret etmektedir.
Cephe camlamalarında ısı, güneş kontrolü ve emniyet ihtiyacı nedeniyle binanın cephe sisteminde kullanılan çift camın dış tarafındaki cam; temperli, renkli veya reflektif kaplamalı olarak uygulanmaktadır. Standartta belirtilen ısı yalıtım değerine ulaşılabilmesi için cephe camı olarak kullanılan yalıtım camının iç camının da “Isı kontrol kaplamalı (Şişecam Low-E Cam) cam” olması gerekmektedir.
Nötral görünümlü cam cepheli bina çözümlemelerinde dış camın temperli ısı ve güneş kontrol camı (Şişecam Temperlenebilir Solar Low-E Cam) olması gerekmektedir.
Isıcam Yetkili Üretici firma, Şişecam Düzcam’ın “Isıcam Kalite Standardı”na göre ürettiği Isıcam ünitelerini, başlangıçta veya kullanım süresince Isıcam ünitesinin iç yüzeyinde (araboşlukta) tespit edilecek; çizik, kirlilik, leke ve buğulanma gibi Isıcam üretiminden kaynaklanan hatalara karşı 10 yıl süre ile garanti eder. Yukarıda belirtilen üretim kaynaklı hataların olduğu Isıcam üniteleri herhangi bir bedel talep etmeksizin Isıcam Yetkili Üretici firma tarafından yenisi ile değiştirilerek montajı yapılır.
Isıcam üniteleri, üretici firma tarafından monte edildiyse, montaj kaynaklı hatalardan dolayı bozulan Isıcam üniteleri de garanti kapsamı içindedir. Montajın Isıcam üreticisi dışında bir firma tarafından yapıldığı ve Isıcam ünitesindeki bozulmanın montaj kaynaklı olduğunun tespit edildiği durumlar garanti kapsamı dışındadır.
Isıcam ünitelerinin kırılması durumunda, kırılmalar garanti kapsamı dışındadır.
Isıcam ünitelerinde karolajlı, jaluzili, bombeli ve menfez delikli uygulamalar garanti kapsamı dışındadır. Isıcam ünitelerinin; klasik pencere uygulamaları dışındaki (parapet, başüstü, strüktürel camlama vb.) uygulamaları ile -30 °C’den düşük, +80 °C’den yüksek cam yüzeyi sıcaklıklarındaki kullanımlara ilişkin garantiler, ancak Isıcam Yetkili Üretici firmanın yazılı mutabakatı ile geçerlidir.
Isıcam Yetkili Üreticisi’nin Isıcam ünitelerinin basınç, yükseklik ve diğer coğrafi şartlara uygunluğunu sağlaması ve gerekli gördüğü ambalaj ve paketleme önlemlerini alabilmesi için cam talebinde bulunan müşterinin montajın yapılacağı yeri Isıcam Yetkili Üreticisi’ne yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Montajın yapılacağı yerin yazılı bildirilmemesi durumunda yukarıdaki nedenlerden kaynaklanan hatalar garanti kapsamı dışındadır.
Isıcam üniteleri “TS 3539 EN 1279 Cam – Yapılarda Kullanılan – Cam Esaslı Yalıtım Birimleri Standardı”na göre üretilir ve kalite kontrolü bu standarda göre yapılır. Isıcam ünitesindeki hatalar bu standartlar kapsamında değerlendirilir. Söz konusu standartta belirtildiği gibi, Isıcam ünitelerinin dış yüzeyinde oluşan buğulanmalar hata olarak değerlendirilmez.
Isıcam’ın içinde (iki cam plaka arasında) olan terleme (buğulanma) üretim veya montaj hatasından kaynaklanan ve yalıtım camı ünitesinin özelliğini sona erdiren bir hatadır. Hatanın montaj kaynaklı olması durumunda sorumluluk montajı yapan firmaya aittir. Hatanın Isıcam üretimi kaynaklı olması durumunda ise Isıcam ünitesi Isıcam Yetkili Üreticisi tarafından garanti kapsamında değiştirilir.
Ancak, kış aylarında Isıcam’ın oda içine bakan (4.yüzey) ve/veya binanın dışına bakan(1.yüzey) yüzeyinde oluşan terleme, Avrupa ve Türk Standartlarında da belirtildiği gibi belirli fiziksel koşulların bir araya gelmesi ile ortaya çıkan doğal bir olaydır. Fiziksel koşullar değiştiğinde terleme ortadan kalkar. Geçici görüntü sorunları yaratan terlemeler genelde havalandırmasız koşullarda daha rahatsız edici boyutlardadır.
Binalarda en önemli nem kaynakları; banyo, mutfak ve ev içinde kurutulan çamaşırlardır. Ayrıca bina içindeki çiçekler, akvaryumlar, bacasız likit gaz sobaları da önemli nem kaynakları arasında yer almaktadır.
Ahşap ve tek camlı pencerelere göre çok iyi sızdırmazlığa sahip olan PVC doğrama pencereler, oda içindeki havanın dış ortam ile sirkülasyonunu tamamen kesmektedir. Birçok binada duvarların badanasında kullanılan ve hava geçirmeyen boyalar oda içinde artan nemin dışarı çıkmasına engel olarak terlemenin erken başlamasına neden olmaktadır.
Ayrıca, yeni yapılarda binanın kuruma süresince ortama fazla miktarda su buharı salındığından bina içi nem miktarı normalden fazla olacaktır.
Terlemeye karşı alınması gereken önlemler:
Isıcam S veya Isıcam K’nın tercih edilmesi, gelecekte elde edilecek kazançlara yönelik bir tür yatırım özelliği taşımaktadır. Isıcam S için ilk yatırım aşamasında fazladan yapılan harcama, sağlanan tasarrufla 1-2 yılda geri kazanılmakta, binanın kalan ömrü boyunca da kazanç sağlanmaya devam edilmektedir.
Isıcam K kullanılan konutlarda ise, ısınma giderlerine ilişkin tasarrufun yanı sıra klima kapasitesini daha düşük tutma imkânı elde edilerek klima giderlerinden tasarruf sağlanabilmektedir. Bu ilave tasarrufla ilk yatırımı geri ödeme süresi yine 1-2 yıl olmaktadır.
Isıcam S ve Isıcam K’nın temizlenmesinde cam yüzeylerinde kalıcı çizilmelere neden olacak bıçak, sert yüzeyli bulaşık süngeri, jilet, metal, kimyasal vb. aşındırıcı malzemelerin kullanılmaması gerekir.
Isıcam S ve Isıcam K ürünlerinin bünyesinde, fabrika ortamında özel olarak kaplanmış camlar bulunmaktadır. Söz konusu kaplamalar mevcut camlara uygulanamaz. Bu nedenle mevcut yalıtım camı ünitelerinin Isıcam S ve Isıcam K ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Doğramayı değiştirmeden, sadece mevcut yalıtım camı ünitesi çıkarılıp, aynı ebatlarda ve doğrama yuvasına uygun kombinasyonda Isıcam S ve Isıcam K uygulanabilir.
Isıcam S ve Isıcam K yalıtımlı doğramalar ile birlikte kullanılmalıdır. Isıcam montaj prensipleri çerçevesinde; ahşap, PVC, alüminyum gibi her türlü doğramaya uygulanabilir.
Isıcam markası;
Isıcam Sistemleri’ni markasız çift camlardan ayıran temel farklar aşağıdaki gibidir.
Isıcam Sistemleri, üretim hatalarına karşı 10 yıl süre ile Isıcam Yetkili Üreticisi’nin garantisindedir. Isıcam Yetkili Üreticisi’nin sağladığı garanti belgesini doğramacınızdan mutlaka isteyiniz.
Isıcam Sistemleri; C, S ve K serileri ile her türlü yaşam alanının farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek geniş ürün yelpazesine sahiptir.
Aşağıdaki ek özellikler ile Isıcam’ınızı kişiselleştirerek ihtiyacınıza özel doğru çözümü bulabilirsiniz.
Emniyet ve Güvenlik sağlayan Şişecam Lamine Cam, camın kırılması durumunda dağılmasını önleyerek oluşabilecek yaralanmaları engeller. |
|
Gürültü kontrolü sağlayan Şişecam Akustik Lamine Cam, ses yalıtımı sağlayarak gürültü geçişlerini azaltırken, Şişecam Lamine Cam’ın emniyet ve güvenlik özelliğine de sahiptir. |
|
Emniyet sağlayan Şişecam Temperlenebilir Low-E Cam (ısı kontrol camı) veya Şişecam Temperlenebilir Solar Low-E Cam (ısı ve güneş kontrol camı) kullanılarak üretilir. Kırıldığı zaman küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından emniyet camı olarak kullanıma uygundur. Maksimum ısı ve güneş kontrol özelliğiyle yakıt ve klima masraflarından tasarruf sağlar. |
|
Maksimum yalıtım sağlayan üçlü Isıcam ünitesidir. Sıradan çift cama göre 4 kat ısı yalıtımı sağlar. |
|
Şişecam Renkli Düzcamlar; çeşitli renk seçenekleri ile farklı alternatifler sunarken, aynı zamanda renksiz düzcama göre bina içine güneş ısısı girişini bir miktar sınırlar, güneşin aşırı parlaklığını denetler. Klima kullanılan ortamlarda renksiz düzcama göre soğutma enerjisi tüketimini, dolayısıyla soğutma giderlerini azaltır. |
|
Reflektif özelliği nedeniyle ışığın kuvvetli olduğu yönden bakıldığında ayna etkisi yaratır. Cam cepheli ticari binalarda görsel bütünlük sağlar. Güneş kontrol özelliği sağlayan reflektif cam ürünleri Şişecam Tentesol ve Şişecam Tentesol Titanyum, bina içine güneş ısısı girişini sınırlar, güneşin parlaklığını denetler ve klima kullanılan ortamlarda soğutma enerjisi tüketimini, dolayısıyla soğutma giderlerini azaltır. Ayrıca evinizin bulunduğu kattan konumuna, etrafındaki dış etmenlerden Türkiye’de bulunduğu bölgeye kadar değişkenlik gösteren gereksinimlerine uygun bir Isıcam seçmeniz doğru olacaktır. |
Enerji Kimlik Belgesi, bir binanın enerji performansını gösterir. Bu belgeye göre binalar; A (en verimli bina),B, C, D, E, F, G (en verimsiz bina) aralığında bir enerji sınıfında yer alır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne göre;
Evinizin pencere camlarında Isıcam Sistemleri S veya K Serisi’ni tercih ederek enerji tasarrufu sağlarken, binanıza özel hazırlanacak Enerji Kimlik Belgenizin daha üst sınıflarda yer almasına katkı sağlamış olursunuz
Doğrama ve camınızı değiştirmek istiyorsanız, kaliteyi tercih eden doğrama firmalarından doğramayla beraber Isıcam Sistemleri’ni temin edebilirsiniz.
Sadece camlarınızı değiştirmek istiyorsanız, Türkiye çapında yaygın olarak faaliyet gösteren Isıcam Yetkili Üreticilerimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
Isıcam ünitelerinin kenarlarında yer alan yalıtım macunlarının direk güneş ışığına maruz kalabileceği durumlarda Isıcam ünitelerinde ikincil sızdırmaz olarak silikon kullanılması gerekmektedir. Montaj şeklini Isıcam Yetkili Üreticilerimiz takip edemeyeceğinden cam siparişinin bu şekilde verilmesi gerekmektedir.
Bilindiği üzere Isıcam ünitelerinin montajı sırasında kullanılan ve Isıcam üniteleri ile temas eden montaj malzemeleri (strüktürel silikon, sızdırmazlık silikonu vb.) bazı durumlarda Isıcam üretiminde kullanılan birincil (butil) ve ikincil yalıtım macunları (polisülfid, poliüretan, Isıcam dolgu silikonu) ile kimyasal tepkimeye girerek Isıcam ünitelerinde bozulmalara neden olabilmektedir.